HISTORIA
Toimintaloman alue sekä runsastuottoiset Myllylähde ja Kankaanrannanlähde sijaitsevat Säkylänharjun reunamalla runsaiden pohjavesien purkualueella. Toimintaloman 13 ha suuruinen vapaa-ajan alue saa nauttia puhtaista uimavesistä ja kiinteistöt käsittelemättömästä käyttövedestä. Loma-asunnoissa on klooriton ja käsittelemätön luontaisen puhdas käyttövesi. 
Pikku-Lapiksi nimetyn laajan harjualueen tarjoamien hyöty- ja harrastusmahdollisuuksien siivittämänä Toimintalomasta on rakentunut persoonallinen vapaa-ajan asumisen alue ja ryhmiä palveleva kokous- ja virkistyspaikka. 

Toimintaloma on hyvien kulkuyhteyksien varrella. Turusta ja Raumalta vajaan tunnin automatka. Eurasta, Huittisista, Loimaalta alle puolen tunnin ajomatka. Säkylästä, Oripäästä ja Alastarolta 15 min ajomatka sekä Alastaron golfkentältä ja Moottoriradalta on vain 10 min ajomatka.

Toimintalomassa on ympärivuotiselle vapaa-ajan toiminnalle toimivat puitteet puhtaine vesineen. Toimintaloma sijaitsee hyvin varustellun Harjureitti-nimisen ulkoilureitistön valaistulla 14 km osuudella.  Varmalumisella harjualueella ylläpidetään talviaikaan Harjureitin 28 km pituista, useista eri kierrosvaihtoehdoista muodostuvaa kaksoisladun ja luisteluhiihdon latuverkostoa, joka kesällä toimii ulkoilu- ja retkeilyreitistönä.

Toimintalomassa kokousta pitävien ja saunapalveluja käyttävien on helppo sisällyttää ohjelmaansa talviaikana hiihtolenkki ja kesäaikana ulkoilurupeama vieressä kulkevalla Harjureitillä. Toimintalomasta voi pyytää reitin varrella oleville laavuille pientä purtavaa, nokipannukahvia, lihaisat lihakeitot ym.

Kolmesta virkistyskäytössä olevasta puhdasvetisestä lampialueesta on jatkuva ylijuoksutus, joka säilyttää niiden veden juotavan puhtaana.  Puhdas vesi ja ympärivuotiset harrastusmahdollisuudet ovat ohjanneet rakentajia toteuttamaan loma-alueelle yli 30 ympärivuotista loma-asuntoa. Valmiina oleva kunnallistekniikka ja kaavamääräysten joustavuus mahdollistavat jokaiselle rakentajalle oman tarpeensa mukaisen rakentamisen. Alue kuuluu Oripään kuntaan, mutta on emokunnastaan erillään oleva ns. enklaavialue. Loma-alueelle voi hakea myös vakituiseen asumiseen oikeuttavan rakennusluvan.

Harjuluonnon läheisyyden, puhtaiden pohjavesien, monipuolisten majoitusmahdollisuuksien lisäksi lyhyen matkan päässä on kalaisuudestaan tunnettu Säkylän Pyhäjärvi, tasokas Alastaron golf-kenttä ja Alastaron Moottorirata, jossa voi viikonloppuisin seurata moottoriurheilua.

Toimintaloman vapaa-ajan alueen olen toteuttanut lapsuuden aikaiseen kotikylääni nuoruudessa hankkimalleni Heinilä-nimiselle 13 ha suuruiselle maatilalle. 

Toimintalomaa rakentaessani kiinnostuin alueen jo muinaisiin karttoihin merkitystä Vanha Huovintie nimisestä kulku-urasta. Lapsuudessani kylän vanhimmat miehet kertoivat kuulleensa heitä vanhemmilta kylän asukkailta Heinilän-tilan kohdalla maantien varressa 1800 luvulla olleesta majatalosta. Hankittuani tilan vuonna 1976 raivasin peltoaluetta ja harjoitin siinä ns. osa-aikaisena viljelijänä vihannesviljelyä. Raumalla asuen viljelin tilaa runsaat 20 vuotta ja sen jälkeen aloin muuttamaan sitä vapaa-ajan asumisen alueeksi. Tasoitellessani tilan kautta kulkevalle Harjureitille kulku-uraa törmäsin noihin sen aikaisen savupirtin nokisiin muurin ja rakennuspaikan jäänteisiin. 

Ennen nykyistä maantietä esihistoriallisesta ajasta 800-lukien helppokulkuista harjualuetta käytettiin kulkureittinä erä- ja kaupparetkillä. Silloin tämä kulkureitti yhdisti Aurajoen latva-alueen asutusalueet Pyhäjärviseutuun ja aina Kokemäenjoen suulle asti.

Keskiajalla Ulvilan kaupungin perustamisen jälkeen ja 1600 luvulta lähtien Huovintie-niminen kulkuyhteys on kulkenut tätä harjua pitkin. Turun ja Pohjanmaan välinen postilinja perustettiin 1640 ja se kulki Huovintietä pitkin Oripään ja Harjavallan välisen osuuden.  Harjureittiä pitkin Kantolaavun ohi kilometrin verran kulkien saapuu polkuristeykseen, jossa on merkittynä hyvin maastossa havaittava Vanhan Huovintien kulku. 

Tuon maantasoitustyössä löytämäni savupirttirakennuksen perustusten läheisyyteen olivat kylän nuoret miehet valokuvan mukaisesti vuonna 1924 pystyttämässä kelakeinurakennetta. Keinupaikka toimi nuorten yhteisenä kokoontumispaikkana ja vieläkin tuo puuton alue on metsämaastossa havaittavissa.

Tänä päivänä kulkuyhteydet Toimintalomaan ovat todella hyvät ja vanhan savupirtin palvelut monipuolistuneet nykyajan ihmisten vapaa-ajan asumisen ja virkistyksen palveluiksi. Hitusen vanhan savupirtin palveluista muistuttaa nykyisen Toimintaloman savusaunan räppänästä  (kuva no 0170 yläosa) tupruava saunan lämmitysvaiheen savu. 

Talvella Alasatakunta lehti kirjoitteli nykyisestä Heinilän-tilan alueen toiminnasta  â€ťtähän artikkelikaappaus 27.1.2015” ja samoin Turun Sanomat täällä olevasta loistavasta Pikku-Lapin talviolosuhteista ”17.1.2015 artikkeli”.  

Tervetuloa

Esa Lähteenmäki
 

Ajankohtaista

Minkälaisista 
kuluneen ajan aiheista tai asioista Sinä haluaisit minun tähän lisää tietoa keräävän?
Tai onko Sinulla valokuvia tai muuta materiaalia, joita annat käyttööni tähän kaikille esille laitettavaksi.

Ehdotuksia 
mitä uutta toivoisit ja ehdotat alueelta esiin tuotavaksi tai tänne toteutettavaks

TOIMINTALOMA,
Toimintalomantie 2, 32560 VIRTTAA,
puhelin: 0400-595 898,
sähköposti: esa.lahteenmaki@toimintaloma.fi